Olin tänään standardikoulutuksessa. Standardithan tarkoittavat jonkin asian vakioimista, tekemistä samalla tavalla, ja niitä laaditaan työn helpottamiseksi. Tuntui kuitenkin siltä, että vaikeaksi on mennyt asiakirjojen kirjoittaminen. Uusin Microsoft Word 2007 sisältää niin vahvat ohjelmoinnit (kiitos Bill Gates), että saa taistella saadakseen meikäläisten asettelut voimaan. Tämän totesi kouluttaja ja monet osallistujista.

Asiakirjastandardeja uusitaan noin viiden vuoden välein eli ei kannata tuudittautua mihinkään pysyvyyteen. Lankapuhelin (onko sinulla vielä sellainen?) ilmoitetaan nykyään näin: 09 123 456 eli samoin kuin matkapuhelin. Suuraakkosin ei tarvitse kirjoittaa enää mitään, ennenhän yritys, asiakirjan nimi ja postitoimipaikka kirjoitettiin niin.

Eurooppalaisista merkistöistä (Unicode)  kannattaa tehdä itselleen linkki, sillä sieltä löytyy apu lukuisiin merkkiongelmiin. Täältä löytyy merkki poikineen selityksin ja käyttöohjein varustettuna:

http://www.ling.helsinki.fi/filt/info/mes2/merkkien-nimet.html (ellei aukea, googlaa eurooppalainen merkistö)

Ainakin sen verran kannattaa merkkejä opetella, että tietää, milloin kirjoitetaan à ja milloin á. Tiedätkö sinä? Tampere-talon tiedottaja ei tiennyt, vaan käytti merkkejä väärin, kertoi kouluttajamme Mirja Reijonen.

alavin